Посещение на президента на „Малки български хора“ в Европейския парламент

В дните 5-6 декември 2017 г. президентът на националната организация „Малки български хора“ инж. Светослав Чернев беше на посещение в Брюксел по покана на г-н Петър Курумбашев, член на европейския парламент от Република България.

Целта на посещението беше търсенето на сътрудничество и подкрепа за създаване на федерация по скелетни дисплазии и нисък ръст на европейско ниво. Идеята на създаването ѝ е възможността тя да обедини усилията на организациите на малките хора от цяла Европа, с цел по-цялостна защита на правата им, финансиране на медицински изследвания, по-качестено здравеопазване и др.

В рамките на посещението бяха проведени няколко срещи с евродепутати, представители на ЕК и представители на организации на малките хора.Беше проведена среща между г-н Чернев и г-н Марек Плура. Г-н Плура е евродепутат от групата на ЕНП и вицепрезидент на Интергрупата за проблемите на хората с увреждания. Г-н Плура прие идеята за създаване на Европейска федерация на малките хора и предложи да подпомогне усилията на г-н Чернев в няколко посоки. На първо място се ангажира да представи идеята на заседание на Изпълнителното бюро на  Интергрупата за проблемите на хората с увреждания. Отбеляза, че Интергрупата не разполага със собствен бюджет, но въпреки това смята, че определени евродепутати биха се ангажирали лично с финансирането на тази кауза. Посочи, че ще предложи на Интергрупата организирането на Конференция по учредяването на Европейска федерация на малките хора. Помоли всяка една от организациите от България, Италия, Испания, Франция, Португалия, Холандия и Германия да се свърже с неговия офис и да заяви желанието си за създаването на федерацията. Целта е да бъде заявен официално интерес от страна на организациите и тази информация да бъде предоставена на останалите му колеги от Интергрупата.

Отделно от това, г-н Плура предложи да бъде потърсена подкрепата и на Европейския форум на хората с увреждания. Организацията разполага с финансов ресурс и административен капацитет, който може да бъде в сериозна подкрепа за създаването на федерацията.Беше  проведена среща между г-н Курумбашев, г-н Чернев и г-жа Инес Алвес, която е представител на испанската фондация ALPE. На срещата бяха очертани основните стъпки, които следва да бъдат предприети, за да може да бъде създадена федерацията и дейността и да бъде финансирана. Очаква се г-жа Алвес да изпрати информация, за това с какво те биха могли да се заемат. Г-н Курумбашев обеща да организира срещи с евродепутати или представители на бизнеса, които биха могли да бъдат полезни с опит и ресурси.

На 6-ти декември 2017 г., г-н Курумбашев и г-н Чернев взеха участие в 4-тия Европейски парламент на хората с увреждания, който се организира от Европейския форум на хората с увреждания. Заседанието беше открито от председателя на Европейския парламент г-н Антонио Таяни. Официални изказвания бяха направени от г-н Янис Вардакастанис, президент на ЕФХУ, г-н Марек Плура и г-н Адам Коша, съпредседател на  Интергрупата по проблемите в на хората с увреждания в ЕП. В него взеха участие организации на хората с увреждания от почти всички държави-членки на ЕС. За съжаление българската страна нямаше официални представители на събитието. В рамките на събитието бяха обсъдени бъдещите избори за европейски парламент в контекста на разширяване на възможностите за достъпност до упражняването на пасивното и активно избирателно право на хората с увреждания. Беше приет и Манифест на Европейския форум на хората с увреждания по отношение на изборите за Европейски парламент през 2019 г. Обсъдени бяха и правата на хората с увреждания в рамките на Стратегията за хората с увреждания 2020-2030 и в контекста на европейския бюджет. Беше приета резолюция на Европейския форум на хората с увреждания по отношение на Стратегията за хората с увреждания 2020-2030.Беше проведена среща и с г-н Даниел Домингес от Европейската комисия. Г-н Домингес също обеща да съдейства за създаването на федерацията, още повече, че неговата дъщеря също е засегната от същото заболяване и има и много силна лична мотивация да подкрепи каузата.

Г-н Чернев се срещна и с г-жа Олга Сехналова, съпредседател на Интергрупата от С&Д. Изненадващо за евродепутат социалист г-жа Сехналова не беше съвсем убедена в наличието на конкретна „политическа цел“ и не беше особено впечатлена от идеята. Не се ангажира с конкретна подкрепа и ни препрати към Европейския форум на хората с увреждания.

Г-н Чернев посети и събитието организирано от г-н Плура, на което бяха представени филмови продукции от Европейския интеграционен филмов фестивал „Ти и аз“. Аудиторията беше основно от Полша - представители на полски организации на хората с увреждания, които са участвали в форума, проведен същия ден.

Joomla templates by a4joomla